Ruwe As

Waarom zit er ruwe as in het Honden voer?

Volgens analyse: ruwe as.

Maar waarom zit er as op de voeding? Gelukkig zit er geen as in de voeding, dus het is een misleidende term.

Wat is ruwe as?

Ruwe as is het enige dat overblijft na verbranding. Dit wordt gemeten door het voedsel daadwerkelijk op zeer hoge temperatuur te verbranden. Mineralen blijven over na verbranding. Er zit dus eigenlijk geen ruwe as in het voer, maar de term ruwe as is een ruwe indicatie van welk percentage van het voer mineraal is.

Botten zijn vaak de grootste bron van mineralen in honden- en kattenvoer en er worden vaak ook minerale supplementen aan toegevoegd.

Wat wordt er bedoeld met percentage snelle as?
Het percentage snelle as komt om de volgende redenen niet 100% overeen met het percentage mineralen doordat:

Ruwe As
Verschillende soorten Hondevoer

Sommige mineralen verbranden nog gedeeltelijk, zoals natrium, selenium en jodium. Ook andere niet-minerale materialen, zoals zand, blijven als as achter. Dit wordt “in zuur onoplosbare as” genoemd, maar staat op geen enkele verpakking apart vermeld.

Het percentage snelle as geeft dus een ruwe indicatie van de hoeveelheid mineralen in het voer. Fabrikanten van honden- en kattenvoer zijn verplicht om het snelle asgehalte op hun verpakkingen aan te geven. Als tot 8% ruwe as wordt aangegeven, kan de werkelijke waarde 1% hoger of 2% lager zijn.

Hoeveel ruwe as is goed?
Het gaat niet om het mineraalgehalte, maar om het gehalte per mineraal. Daarom kan worden gezegd dat het ruwe asgehalte niet te laag mag zijn. Er zijn namelijk te weinig mineralen om aan de aanbevolen minimale hoeveelheid per mineraal te voldoen.

Als het percentage snelle as erg hoog is, kan de massa te veel fosfor en calcium bevatten. Wolfsblut Polar Night hondenvoer bevat bijvoorbeeld 14% snelle as en een te hoog fosfor- en calciumgehalte.

Hondenvoedingswetenschappers raden aan om de volgende voedingsmiddelen te kiezen om de kans op te veel mineralen in uw voedsel te verkleinen.

Rauwe as 2% in natvoer
10% snelle aschips
Hoeveel snelle as is normaal?
Voor brokken ligt het ruwe asgehalte typisch tussen 5% en 8%.

Voor kvv (puur rauwkost) is dat meestal 2% tot 4%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *