Chocolade

Gevaarlijk voedsel voor uw hond.

Wat zijn de gevaren van bepaalde voedingsmiddelen?

Voedsel kan op verschillende manieren schadelijk zijn voor honden.
Het is bijvoorbeeld niet verteerbaar en kan gastro-intestinale problemen veroorzaken.
Andere voedingsmiddelen brokkelen af, wat ook slecht is voor het maagdarmkanaal.
Denk aan zachte botten.
Er zijn ook enkele voedingsmiddelen die allergische reacties kunnen veroorzaken en zelfs kunnen worden vergiftigd wanneer ze worden gegeten.

Let dus altijd goed op wat je je hond geeft en wat hij zelf krijgt.
Houd gevaarlijk voedsel zo ver mogelijk bij hem vandaan en grijp op tijd in als er een probleem is.

Chocolade

Welk voedsel mag mijn hond niet eten?

Voedsel dat je niet aan je hond mag geven omdat hij er ziek van kan worden:

  • botjes van gevogelte
  • botjes van varkensribben
  • druiven met pitjes
  • champignons en andere paddenstoelen
  • krenten en rozijnen
  • pitten van steenvruchten
  • chocolade
  • tomaten
  • schil en pit van avocado
  • de meeste zaden en noten

Ook paprika en aubergine hou je best uit de buurt van je hond. Die groenten veroorzaken vaak jeuk en diarree. Koolsoorten mag je hond wel eten, maar met mate. Te veel kool kan voor gasvorming zorgen.

Groenten die je hond wel mag eten bewerk je eerst. Bedenk dat je viervoeter van nature een vleeseter is. Je hond kan de plantencellen van groenten niet zelf afbreken. Kook of pureer groenten daarom altijd voordat je ze aan je hond geeft.
Verder is het bij honden net als bij mensen; iedere hond kan een bepaalde allergie hebben. Ook voedsel dat niet gevaarlijk is voor honden in het algemeen, kan voor jouw hond onverdraaglijk zijn. 

Honden en zuivel?

De meeste honden hebben een lactose-intolerantie. Geef daarom liever uit voorzorg geen zuivelproducten aan je hond.

Kan ik mijn hond etensrestjes geven?

Vroeger gaven mensen hun etensrestjes aan de hond. Het risico dat je hond daardoor te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt is echter heel groot. Ook is ons eten vaak veel te zout voor honden. Kies er liever voor om je hond voeding te geven die speciaal voor honden is gemaakt en die rekening houdt met hun voedingsbehoeften.

Wat moet ik doen als mijn hond ongezond voedsel heeft gegeten?

Heeft je hond voedsel gegeten dat gevaarlijk voor hem is, bel dan direct de dierenarts. Hij zal vragen wat de hond gegeten heeft en hoeveel. Vaak zal de dierenarts vragen met de hond langs te komen. Ziet hij direct gevaar, dan probeert hij je hond te laten braken of zelfs zijn maag leeg te pompen.

Als je niet precies weet wat of hoeveel je hond heeft gegeten, dan kijkt de dierenarts welke symptomen je hond vertoont en besluit hij of het nodig is om actie te ondernemen. Je kan je hond ook zelf een flinke portie zout in de mond geven, waardoor hij onmiddellijk zal beginnen te braken. Je kan het gevaar hierdoor al verminderen voor je naar de dierenarts gaat. 

Is te veel eten ook gevaarlijk voor mijn hond?

Dat te veel eten niet goed is voor je hond met het oog op overgewicht wist je waarschijnlijk al. Maar ook te veel eten in één keer kan gevaarlijk voor hem zijn. Soms gebeurt het dat een hond op een onbewaakt moment iets opeet dat niet voor hem is bedoeld. Of dat hij een hele zak met brokjes te pakken krijgt. Dit is gevaarlijk omdat de maag van je hond de grote hoeveelheid niet verwerkt krijgt. De maag kan dan beschadigen of zo ver uitrekken dat hij de andere organen verdrukt. Als dit jouw hond overkomt, ga dan meteen met hem naar de dierenarts.

Tip: Geef de hond een flinke portie slaolie. Hierdoor zal hij de overtollige voeding sneller verteren. Hij zal wel even last krijgen van diarree, maar dat gaat weer snel over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *