Witte herder aan de lange lijn

Mijn hond loopt weg

Een hond kan om verschillende redenen weglopen, zoals angst, hitte, jachtinstinct, verveling of een onbekende omgeving. Als u een hondenbezitter bent, kunnen weglopende honden uw grootste zorg zijn. Je speelt met je hond in het park of op het grasveld. U geniet echt van uw tijd met uw hond, maar plotseling rent uw hond weg.

Hij reageert nergens meer op en wil niet naar je luisteren. Je kunt zijn naam blijven roepen, maar hij zal zich geen haar herinneren van zijn komst naar jou. Hoe kan het dat je hond soms (of vaak) wegloopt? Meer weten over de triggers die leiden tot vluchten? Ben je benieuwd hoe je kunt voorkomen dat je hond wegloopt?

Witte herder aan de lange lijn
Lange lijn

Triggers

Triggers die ervoor zorgen dat je hond wegrent
Honden lopen nooit weg. Hij heeft altijd een goede reden om te vluchten. Het is goed om te weten waarom uw hond wegrent, zodat u voorbereid kunt zijn om te voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt. Hieronder bespreken we de belangrijkste redenen waarom honden weglopen.

Angst

Net als mensen kunnen honden angst hebben. Als we angst voelen, vertelt ons lichaam ons om de situatie zo snel mogelijk te ontvluchten. Dit kan ook bij honden gebeuren. Honden zijn gevoeliger voor bepaalde situaties dan mensen. Dit komt doordat ze bijvoorbeeld veel beter kunnen horen dan mensen. Daarom ervaren ze geluid op een veel intensere manier dan wij. Zoals veel hondenbezitters al weten, hebben honden een zeer slechte tolerantie voor geluid.

Als er bijvoorbeeld vuurwerk is, onweer of een grote groep mensen langskomt, kan het uit angst voor het lawaai moeilijk zijn om te voorkomen dat je hond wegrent. Dus als dit met uw hond gebeurt, wees dan voorbereid. Houd je hond op oudejaarsavond binnen en geef hem of haar een rustig plekje in huis. Ook is het handig om een ​​GPS tracker voor je hond te dragen. Dan weet je zeker dat je je hond kunt vinden als hij ontsnapt.

Bange hond
Loopse hond

Loopsheid

Vrouwelijke honden worden twee keer per jaar bevrucht. Deze periode wordt ook wel “opwarmen” genoemd. Deze periode kan worden onderverdeeld in vier fasen. Tijdens de tweede fase, oestrus, zijn vrouwtjes vruchtbaar. Gedurende deze tijd zal de hond veel flirten met reuen. Wanneer een teefje in dit broedseizoen door het park loopt, zullen er bepaalde geuren om haar heen hangen. Mannetjes ruiken de geur van een afstand en kunnen ervoor vluchten. Hij zal de teef opzoeken en misschien proberen haar zwanger te maken. Pas dus op als u niet aangelijnd bent, uw hond kan weglopen als hij een vruchtbare teef ruikt.

Jachtinstinct

Honden zijn van nature jagers. Daarom hebben alle honden een jachtinstinct. Hoeveel ze hiervan gebruiken hangt af van de hond. Sommige honden kunnen hun jachtinstinct uiten door tegen andere dieren aan te kruipen, terwijl anderen juist achter kleine dieren aan jagen. In beide gevallen “jaagt” de hond. je hond loopt weg Honden jagen niet alleen vanwege hun jachtinstinct, maar ook omdat ze het als een spel zien. Hormonen waar je hond blij van wordt, komen vrij tijdens een jacht. Daarnaast komt er een grote hoeveelheid adrenaline vrij als je trouwe viervoeter aan het jagen is. Daarom willen ze het doen als ze de kans krijgen. Honden zijn het beste in het snuffelen aan andere dieren in de herfst. Dit is het moment waarop het jachtinstinct op zijn hoogtepunt is. Houd hier rekening mee bij het uitlaten van uw hond in de herfst. Lijn je hond wat vaker aan als je in drukke parken loopt.

Jachtinstinct
Een oplossing kan een lange lijn zijn.
Een lange hondenlijn wordt vaak gebruikt bij honden die niet los kunnen lopen omdat deze honden er bijvoorbeeld vandoor gaan als ze een konijn zien onderweg of als ze gewoon niet zo goed luisteren. Als je deze honden meeneemt aan een korte hondenriem kunnen ze hun energie niet kwijt.
 

Lange lijn

Een oplossing kan een lange lijn zijn.

Qua lengte is een hondenlijn van minimaal 3 meter lang aan te raden. Drie meter is makkelijk hanteerbaar en niet meteen te lang. In de woonwijk kun je makkelijk met een 3 of 5 meter riem wandelen en in het bos of op het strand met een 5 of 10 meter riem.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *